Artan Tehdit: Hacktivist Hareketler
- 961
‘Hack’ ve ‘Aktivizm’ kelimelerinin birleştirilmesinden türetilen Hacktivizm, internet korsanı veya korsan gruplarının, sosyal ve politik mesajları iletme kaygısıyla, internet siteleri veya bilgisayar ağlarını hedef alan saldırılar gerçekleştirmesidir. Hacktivizmde saldırganlar; özel bilgilere zarar vermek, bilgileri çalmak veya kullanılmaz hale getirerek mesajlarını iletme amacıyla tehlikeli saldırılar düzenlerler. Saldırıların arkasındaki amaç bazen politik bazen de sosyal nedenlere dayanır. Hacktivizm eylemleri sergileyen internet korsanlarına ise hacktivist denir.
Ukrayna'daki savaş, motivasyonu paradan çok ideoloji olan, son derece yıkıcı siber suçluların ortaya çıkmasına tanık oldu. Bu 'hacktivistler' aktif olarak kendi çıkarlarını ilerletmek için işletmeleri hedef alıyor; Moskova'yı destekleyenler Batılı devletlerin yanı sıra kuruluşların operasyonları ve itibarı için de tehdit oluşturuyor. Şirketlerin Rusya yanlısı hacktivizme maruz kalması oldukça fazla. Ancak bu durum işletmeler için öncelikli bir sorun gibi görünmüyor ve hızla gelişen bir tehdit ortamında onları saldırılara açık hale getiriyor.
Hem mevcut hem de geçmişteki Hacktivist gruplar, ideolojik hedefleri doğrultusunda hem hükümetleri hem de şirketleri rahatsız etmeye ve aksatmaya çalıştılar. Örneğin, bunu geçen yıl, 'Guacamaya' adlı bir çevre korsanları topluluğu tarafından Meksika ve Latin Amerika'nın diğer bölgelerindeki ulusal hükümetleri ve orduları etkileyen yüksek profilli veri ihlallerinde gördük. Taktikleri özellikle karmaşık değildir (genellikle web sitesi tahrifatlarını ve Dağıtılmış Hizmet Reddi veya DDoS saldırılarını içerir; bu, hedef ağların çok büyük miktarda trafiğe boğulması anlamına gelir). Operasyonlar genellikle maksimum kesintiye yol açacak şekilde zamanlanır.
Gerçek dünyadaki olaylar (siyaset, savaş, yaptırımlar) hacktivistlerin kullandığı taktikler ve teknikler üzerinde tartışmasız en büyük etkiyi yaratıyor. Ukrayna savaşı bunun bir örneğidir. Bu durum yeni hacker gruplarının oluşmasına ve uykuda olan hacker gruplarının yeniden ortaya çıkmasına yol açtı. Çatışmanın her iki tarafı da artık kendi amaçları uğruna savaşmaya istekli siber aktörlerden yararlanabiliyor.
Pek çok şirket, hedef alınana kadar karşılaştıkları hacktivist tehdidinin farkında değil. Bununla birlikte, jeopolitik manzaranın daha iyi anlaşılmasıyla siber güvenlik ekipleri, kuruluşlarını hacktivistlerin hedefine yerleştirebilecek gelişmeleri veya göstergeleri tespit etmek ve takip etmek için daha donanımlı olacaktır.
Tüm kanıtlar hacktivist tehdidinin yakın zamanda ortadan kalkmayacağını gösteriyor. Kuruluşların yalnızca tehlikelere karşı uyanık olmaları değil, aynı zamanda onları öngörmeye çalışmaları da gerekir. Bunu yaparak etkilerini hafifletmeye başlayabilirler. Bu yeni siber tehditlerin hızlı ve dinamik bir şekilde gelişmesi, siber profesyonellerin bir avantaja ihtiyaç duyması anlamına geliyor. Jeopolitik istihbaratın burada oynayacağı kritik bir rol var. Devrim, ayaklanma ve savaş gibi gerçek dünya risklerini tahmin etme ve eşzamanlı olarak ortaya çıkan siber tehditleri belirleme kapasitesine sahip olmak, kuruluşların korunması açısından giderek daha kritik hale gelecektir.