Siber Dünyada Biyometrik Veri

selen guvenc
Aralık 18, 2024
  • 498

Günümüz toplumunda, dijital tehditler tutarlı ve endişe verici bir oranda gerçekleşiyor. Geleneksel kimlik doğrulama yöntemleri artık bu tehditleri önlemeye karşı bir şansa sahip değil. 

Bilgi Güvenliği, biyometriyi "otomatik tanıma için kullanılabilen ölçülebilir biyolojik-anatomik ve fizyolojik ve davranışsal bir özellik" olarak tanımlıyor. 

Biyometri kullanımı, dijital saldırıları önlemek için daha garantili ve güvenli bir yaklaşım sunabilir. Biyometrinin daha iyi güvenlik, gizlilik ve kolaylık sağladığı biliniyor ve bu da onu en iyi siber güvenlik stratejileri için radar altına aldı. 

Biyometri, bir kişinin kimliğini doğrulamak için biyolojik ve davranışsal özelliklerin kullanımını gerektirir. Parolalar veya güvenlik belirteçleri gibi diğer güvenlik kimlik doğrulamaları çalınabilir veya kaybolabilirken, biyometrik veriler doğrudan kişinin kimliğiyle ilgilidir. En yaygın biyometrik tanımlayıcılar şunlardır:

Parmak izi taraması - Bir kişinin parmağında bulunan benzersiz desen

Yüz Tanıma - Birini tanımlamak için kişinin yüz hatlarını ve yapısını incelemek

Ses Tanıma - İnsanları ses örüntülerine göre tanımlar

Davranışsal Biyometri - Kullanıcı davranışlarının incelenmesi, yazma hızı, fare hareketleri vb.

Biyometrinin birçok şekilde güvenliği güçlendirdiği bilinmektedir. Bu yöntemlerden bazıları daha güçlü kimlik doğrulama, kullanıcı kolaylığı ve kimlik hırsızlığı riskini azaltma olabilir. Kullanıcının benzersizliği ile bu, kimlik doğrulamaya bir güvenlik katmanı ekler. Parolalar gibi geleneksel kimlik doğrulama, kolayca ihlal edilebilen zayıf kombinasyonlar içerir, bu nedenle biyometri kullanmak bunu önleyebilir. 

İnsanlar sürekli olarak parolalarını unutur ve her zaman sıfırlamak zorunda kalırlar. Biyometri tamamen kişinin kimliğiyle bağlantılı olduğundan, artık bir parolayı unutmak bir rahatsızlık olmayacaktır. Bilgisayar korsanlarının parolayı tahmin ederek bir hesaba girmeye çalışması çok yaygın olduğundan, biyometri buna uyum sağlamaz çünkü bir bilgisayar korsanı kimlik doğrulama için aranan şeyin kişinin kimliğinin benzersizliği olduğunda parolayı tahmin edemez. Bu, kimlik hırsızlığı riskini azaltması gereken biyometrik sistemlerin avantajlarından biridir.

Biyometrik verilerin sahip olabileceği bazı zorluklar arasında gizlilik endişeleri, yanlış pozitifler ve negatifler ve önyargılar yer alabilir. Kişisel bilgi olduğundan, biyometrik veriler gizlilik ihlallerine yol açabilir. Hassas olan kişisel verilerin depolanması, GDPR ve CCPA gibi gizlilik düzenlemelerine uygun olmalıdır. 

Parolalar sıfırlanabilirken parmak izleri gibi şeyler sıfırlanamazken, kuruluşlar biyometrik veri tabanlarını uygun güvenli depolama ile korumak için aşırı önlemler almalıdır. 

Teknoloji mükemmel değildir ve biyometrik algılama da öyle. Bu bazen sistemin yanlış kişiyi tanımlamasına neden olur ve bu da kritik uygulamalarda tehlikelidir. Biyometrik algoritmaların çeşitli veri kümeleri üzerinde eğitilmesinin sağlanması, ayrımcılığın gerçekleşmemesini sağlamada uzun bir yol kat edecektir.

Biyometrinin geleceği, sistemlerin güvenliği, doğruluğu ve gizlilik dostu olması konusunda sürekli iyileştirmelerle umut vericidir. Ortaya çıkan teknolojilerden bazıları davranışsal biyometri, biyometrik kriptografi, yapay zekâ ve makine öğrenimidir. Kişinin davranışsal biyometrisini ölçmek, kişinin gerçek zamanlı olarak benzersiz kalıpları izlemesine olanak tanır. Bu, dolandırıcılığı tespit ederek çevrimiçi işlemlerde yararlı olabilir. Biyometrik kriptografi, veri güvenliğinin artırılması ve kuruluşların ihlallerden korunması için biyometrik verilerin kriptografik anahtarlara entegre edilmesinden oluşur. Biyometrik sistemleri yüz tanımada daha tarafsız ve doğru hale getirmek için yapay zekayı kullanın, bu da teknolojiyi her şeyi kapsayan hale getirmeye yardımcı olacaktır.

Biyometri, modern siber güvenliğin temelini daha güvenli ve kullanıcı dostu kimlik doğrulamaya dönüştürmeye devam edecektir. Bu, teknoloji tamamen geliştiğinde gelecekte geleneksel kimlik doğrulamanın yerini alacak ve böylece benzersiz biyolojimizin dijital hizmetlerin anahtarı olacağı bir geleceğe yol açacaktır. 

Ancak böyle bir gelecek, ele alınması gereken zorluklarla birlikte gelir: gizlilik, veri koruması ve adaleti çevreleyen tehlikeler. Bu nedenle, bu, biyometrinin etik ve güvenli kullanımını sağlayan çerçevelerin tasarımında kuruluşlar ve politika yapıcılar arasında daha derin bir iş birliği gerektirir. Biyometrinin AI ve blockchain gibi teknolojilerle entegrasyonu, giderek daha dijital hale gelen dünyamızı güvence altına almak için yeni olasılıklar geliştirmek için de öngörülebilir.


Gelişmelerimizden haberdar olmak ve fırsatlarımızdan faydalanmak için; bültenimize abone olmayı ve bizi takip etmeyi unutmayın!


İlgili İçerik
Duyurular

2025 Yılında Markaların Zorlu Yolculuğu

18 Nisan Cuma günü saat 14:00’te, Pazarlama & Kurumsal İletişim Profesyoneli Savaş Ceneviz ile birlikte markaların 2025’te karşılaşacağı temel zorlukları ve bu zorluklara karşı geliştirebilecekleri stratejileri ele alıyoruz.

selen guvenc Nisan 11

Mobildev Pazarlama Sohbetleri: "Mobil Uygulama Dünyasında Bilinmesi Gerekenler"

4 Nisan’da gerçekleşecek olan webinarımızda, MobileAction Pazarlama Takım Lideri Bora Sipahi ile birlikte mobil uygulama dünyasında başarılı olmanın yollarını keşfedeceğiz.

selen guvenc Mart 27

Mobildev Pazarlama Sohbetleri: Yapay Zeka Döneminde SEO Nereye Gidiyor?

21 Mart'ta gerçekleşecek olan webinarımızda, Dijitanya'nın kurucusu ve SEO Yöneticisi Kürşad Sualp ile yapay zeka döneminde SEO'nun geleceğini ele alacağız.

selen guvenc Mart 17

Mobildev POP - Power of Partnership İş Birliği Günleri Ankara’da!

“Ortak Ol, Güçlen, Kazan!” sloganıyla yola çıktığımız Mobildev POP - Power of Partnership İş Birliği Günleri’nin dördüncü durağı Ankara!

selen guvenc Mart 13

Acil Care: Kesintisiz Acil Durum İletişimi ile Çalışan Güvenliğini Sağlayan Yenilikçi Çözüm

Acil.Care, kurumların kriz anlarında tüm çalışanlarına anında ulaşabilmelerini, durum güncellemelerini alabilmelerini ve gerçek zamanlı konum bilgisi paylaşımıyla müdahale süreçlerini hızlandırmalarını sağlayarak, çalışan güvenliğini en üst düzeye çıkarır

selen guvenc Mart 5

Kimlik Avı Dolandırıcılıklarındaki Artış

Kimlik avı saldırıları son yıllarda endişe verici bir oranda arttı ve raporlar 2022'den 2023'e küresel kimlik avı saldırılarında %58'lik bir artış olduğunu gösteriyor.

selen guvenc Mart 5

Bültene Üye Ol

İşinizi geliştirmenize katkı sağlayacak, başarılı örnekleri, sektörel gelişmeleri ve kampanyaları kaçırmayın.