Uzaktan Çalışırken Dosya Güvenliğini Koruma
- 38
Günümüzde evlerinde çalışan ve evlerinde Wi-Fi kullanan çalışanlar, dünyanın herhangi bir yerindeki diğer uzaktan paydaşlar, müşteriler ve ortaklarla çalışırken tam tedbirli bir şirketle aynı güvenlik duruşunu korumak zorundadır.
İmkansız mı? Kesinlikle hayır.
Uzaktan İş Akışlarında Dosya Güvenliği Nasıl Korunur?
Güçlü bir siber güvenlik duruşunu korumak 2024'te bir lüks değil: bir zorunluluktur.
Özellikle müşteri ve paydaş güvenini kaybetmek ve utanç verici bir veri ihlali listesine girmek istemiyorsanız.
Uzaktan çalışanların verilerini ve sistemlerini istenmeyen saldırılardan ve hızla gelişen tehdit ortamından koruyabileceği beş yolu aşağıda bulabilirsiniz.
1 - Güvenli uzaktan bağlantılar ve donanım
İşbirlikçiler arasındaki tüm donanım ve bağlantı noktaları güvenli olmalıdır. Ağ depolama kullanıyorsanız, cihazınızı bir HTTPS bağlantısı kullanacak şekilde yapılandırın, geçerli bir SSL/TSL sertifikasının kurulu olduğundan emin olun ve verilerinizi yedekleyin.
Ayrıca siz ve iş arkadaşlarınız tüm donanım ve yazılımlarınızı güncel ve tam yamalarla koruduğunuzdan, modem ve yönlendiricinize giriş yaparak WPS ile uzaktan erişimi devre dışı bırakarak, HTTPS girişlerini ve WpA2 şifrelemesini etkinleştirerek ve aygıt yazılımını güncelleyerek WiFi ağlarını güvence altına aldığınızdan emin olmalısınız.
Donanım ve uzak bağlantıları güvenli tutmak için diğer en iyi uygulamalar arasında sanal özel ağ (VPN) veya masaüstü hizmeti (DaaS) platformu kullanmak, tüm uç noktaların virüsten ve kötü amaçlı yazılımdan koruma korumasına sahip olmasını sağlamak ve paydaşları insan mühendisliği saldırılarının riskleri konusunda eğitmek yer alır.
2 - Kimlik erişim yönetimi (IAM)
Paydaşların eğitilmesinden bahsetmişken, hepimiz biliyoruz ki siber güvenlikteki en zayıf halka insanlardır.
Güvenlik farkındalığı eğitimi çok yardımcı olabilse de, insanları kendilerinden güçlü parola uygulama ve çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) veya iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) gibi erişim yönetimi kontrolleriyle korumanız gerekir. Paydaşların yalnızca işlerini yapmak için ihtiyaç duydukları verilere erişebildiği ve daha fazlasına erişemediği en az ayrıcalık ilkesinin uygulanması da şiddetle tavsiye edilir.
Rol tabanlı erişim politikalarının bir listesini geliştirdikten sonra, kurallarınızın etkililiğini ve ölçeklenebilirliğini korumak için bunu otomatik IAM yazılımıyla uygulayın.
3 - Güçlü şifreleme
Uzaktan çalışırken ve diğer uzak çalışanlara ve konumlara veri aktarırken Gelişmiş Şifreleme Standardı (AES) gibi güçlü şifreleme şarttır. Bunun nedeni, diğer önlemleriniz başarısız olsa ve sisteminiz ihlal edilse bile, güçlü şifrelemenin bilgisayar korsanlarının verileri okuyamayacağını garanti etmesidir.
Ve hacker'lar şifreli metin saldırıları gibi çeşitli yöntemler kullanarak kriptografiyi kırabilseler de (ve kırıyorlarsa da), bu kodları kırmak çok fazla çalışma ve bilgi birikimi gerektirir. Hacker özellikle sizin ve çalışmanızın peşinde değilse, muhtemelen daha yumuşak bir hedefe yönelecektir.
Dosyalarınızı hareketsizken (ve veri aktarımları sırasında uçuş halindeyken) her zaman şifreli tutun. Çoğu veri ihlali, Enigma tarzı kod kırılmasından değil, insan hatasından kaynaklanır.
4 - Filigranlama
Özellikle görsel medyayla çalışan yaratıcılar için, ama aslında uzaktan yüksek değerli verilerle çalışan herkes için, hem görünür hem de görünmez filigran kullanmak ve tüm veri hareketini kayıtlı bir gözetim zinciri aracılığıyla izlemek iyi bir fikirdir.
Görünür filigranlar, dünyaya bir içerik veya dosyanın sizin olduğunu söylemeleri açısından faydalıdır. Ancak bilgili bir kullanıcı bunları oldukça kolay bir şekilde kaldırabilir veya kırpabilir.
Adli filigranlamanın var olma sebebi budur. Adli filigranlama, içerik sahiplerine içeriklerini kimin görüntülediğine dair değerli bilgiler veren, algılanamayan, meta veriyle aşılanmış bir işaret yerleştirir. Bu, içerik sahiplerinin bir veri sızıntısı durumunda failleri bulmalarına yardımcı olabilir.
Adli filigranlar algılanamaz, sağlamdır (ana bilgisayar dosyası önemli ölçüde değiştirilse bile asla kırılmamalıdır) ve değiştirilmeleri veya dönüştürülmeleri imkansızdır.
5 - Uzaktan Çalışma Akışları İçin Güvenliğin Önemi
Hassas ve değerli veriler ve dosyalarla ilgilenen uzaktan çalışanların, güvenliği herhangi bir kurumsal BT ekibi kadar ciddiye alması gerekir.
Elinizdeki kaynaklar bir çok önemli şirketin BT yöneticisiyle aynı olmasa da iş akışınızı güvenceye almak için atabileceğiniz birkaç basit adım vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
• Uzaktan bağlantıların ve donanımların güvenliğinin sağlanması.
• Kimlik erişim yönetimi ve en az ayrıcalık ilkesini kullanarak.
• Tüm dosyaların hem taşınırken hem de saklanırken şifrelenmesi.
• Belge filigranı ve muhafaza zinciri.
Bu en iyi uygulamaları takip ederek ve siz ve tüm paydaşlarınız arasında bir güvenlik kültürü oluşturarak verilerinizin güvende kalmasını sağlayabilir ve kendinizin, şirketinizin veya iş ortaklarınızın veri ihlali listesine alınmasını önleyebilirsiniz.