Yapay Zeka ve 2024 İçin 7 Siber Güvenlik Tahmini

selen guvenc
Mart 8, 2024
  • 1046

Siber güvenlik sektörünün bir parçası olmanın bir parçası da geleceğe bakmak ve ne olacağını tahmin etmek anlamına geliyor. Çoğumuz için, büyük ölçüde yapay zeka tartışmalarının hakim olduğu bir 2024 yılı beklemeliyiz. Siber güvenlik sektörünün hızla büyümesiyle birlikte yapay zeka, her kuruluşun siber planlarının ön saflarında yer alıyor ve tüm teknolojik gelişmelerde tamamlayıcı bir rol oynuyor.

2023 yılında yapay zekanın ilk yaygın kullanımı, ilk heyecanı ve sonsuz olasılıklarına gösterilen tepkiler görülürken, yapay zekanın çok daha pratik ve spesifik şekillerde uygulandığını görmeliyiz.

Siber güvenlikle ilgili en son haberleri tahmin etmenin bir parçası da, oyunda nasıl bir adım önde olacağınızı öğrenmek ve kendinizi yeni siber tehditlere , yeni saldırı yöntemlerine ve yeni teknolojiye karşı korumaktır. Gelin bu yıl için bazı tahminlere bir göz atalım.

Yapay zeka destekli siber saldırılar daha yaygın hale gelecek

2023'te yapay zeka teknolojisi dünyayı kasıp kavurdu ve yaygın biçimde benimsenmesi birçok işletmenin ana odak noktasıydı. Yapay zeka teknolojisinin verimliliği en üst düzeye çıkarmak, devasa veri kümelerini analiz etmek ve en önemlisi yaklaşan siber tehditleri tanımlayıp bunlara yanıt vermek için süreçleri optimize etme yeteneği, önemli bir yatırım alanı haline geldi.

Ancak nasıl işletmeler ve kuruluşlar yapay zekanın gücünden yararlanabiliyorsa, siber suçlular ve diğer tehdit aktörleri de bunu yapabilir. Yapay zekanın, yapay zeka tarafından oluşturulan derin sahtekarlıklar yoluyla yeni kimlik avı saldırıları oluşturma, büyük ölçekli botnet saldırıları gerçekleştirme veya devasa koordineli siber saldırılarla sistemleri hackleme potansiyeli çok büyüktür. Karanlık ağda dolaşan WormGPT gibi kötü amaçlı üretken yapay zeka platformlarının ilk sürümleri zaten mevcuttu.

Yapay zeka sayesinde, dünyanın dört bir yanındaki kuruluşlar 2024'te daha önce hiç görmedikleri benzeri görülmemiş zorluklarla karşılaşacak. Sonuçta, yapay zekayı kullanma konusunda çok yönlü bir yaklaşım benimsemek kuruluşların elinde olacak. Özellikle sağlık ve finans gibi hedeflenen sektörlerde kendilerini dış saldırılara ve en son açık güvenlik açıklarına karşı korumak için yapay zeka araçlarını ve hizmetlerinden yararlanmanın yollarını bulmaları gerekiyor.

Üretken Yapay Zeka (GenAI), tehdit algılama ve yanıt metodolojilerini yeniden keşfetmeye başlayacak

Pek çok kişi ve işletme, üretkenliği artırmak veya süreçleri kolaylaştırmak için üretken yapay zeka kullanımını nasıl en üst düzeye çıkaracaklarını hâlâ bulmaya çalışırken, GenAI teknolojisinin bir sonraki adımı, çoğu kuruluşun tehdit algılama ve yanıt programlarıyla başa çıkma biçimini tamamen yeniden yapılandırmak olacak. GenAI, bir güvenlik tehdidine işaret edebilecek anormallikleri ve diğer saldırı modellerini belirlemek için gelişmiş model tanıma ve tahmine dayalı analizler yoluyla mevcut tehdit tespit yöntemlerini önemli ölçüde geliştirme potansiyeline sahiptir.

Ancak günümüzde tehdit istihbaratı yöntemlerinin dayandığı verilerin çoğu, yalnızca bilinen yöntem ve teknikleri kullanıyor. Tehdit aktörleri sürekli olarak yeni siber saldırı taktiklerini daha da gelişmiş bir şekilde kullanıyor; bu da tehditleri çok daha doğru bir şekilde ve teslim süresiyle tahmin etmek ve tespit etmek için GenAI gibi araçların kullanılmasını gerektiriyor.

GenAI'nin kötü amaçlarla kullanılabileceği gibi, kuruluşlar da 2024'te daha da güçlü güvenlik önlemleri oluşturmak için onu nasıl kullanacaklarını bulmaya başlayacaklar.

Yapay zeka düzenlemesi ve politika oluşturma önemli bir çekişme noktası haline gelecek

Yapay zeka daha yaygın ve pratik hale geldikçe, önümüzdeki yıl yapay zekayı düzenlemek son derece zor olacak. ChatGPT'nin yaşam döngüsünün başlarında bir veri ihlali yaşadığını ve Samsung çalışanlarının ChatGPT'yi kullanırken yanlışlıkla gizli şirket verilerini sızdırdığını gördük . Ancak yapay zeka siber ortamda çok yeni olduğundan hâlâ büyük ölçüde yanlış anlaşılıyor ve teknolojiyi düzenlemek için etrafında bilgi ve uzmanlık eksikliği var.

Kullanıcı gizliliğini ve insan haklarını korumak ve veriler söz konusu olduğunda şeffaflığı ve güvenliği teşvik etmek için siber düzenlemeler gereklidir. Yapay zeka araçlarının kullanımına ilişkin en iyi uygulamalar veya tavsiyeler bulunsa da bunların kullanımını belirlemek çoğunlukla araçları kullanan kuruluşlara kalmıştır. 2023 yılında daha çok yapay zekanın nasıl kullanılması gerektiğine odaklanılırken, 2024'te daha uygulanabilir politikalar ve düzenlemeler ortaya çıkacak.

Geçen yıl zaten yapay zeka mevzuatı oluşturmaya yönelik erken girişimlerde bulunulmuştu. AB , 2023'ün sonlarında, yapay zeka sistemlerini 'minimum'dan 'kabul edilemez'e kadar risk düzeyine göre kategorize eden ve 2024'te uygulamaya konması planlanan AB Yapay Zeka Yasasını onayladı. Buna ek olarak yasa, yapay zeka sistemlerini kullanan şirketlerden daha fazla şeffaflık talep etmeyi, herhangi bir yapay zeka sisteminin kötüye kullanılması durumunda onları sorumlu tutmayı ve yapay zeka sistemlerinin konuşlandırılmasından önce daha katı gereksinimler getirmeyi amaçlıyor.

Ancak pek çok AB işletmesi, yüksek ila kabul edilemez riskli yapay zeka sistemlerine yönelik gereksinimlerin çoğunun ve uyumsuzluk cezalarının çok yüksek olduğunu belirterek şimdiden geri adım atmaya başladı. Daha fazla düzenleyici kurum yapay zeka kullanımıyla ilgili politikalar oluşturmaya başladıkça, yapay zekanın nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda daha fazla tartışma görmeyi beklemeliyiz.

Her zamankinden daha fazla güvenlik ihlali içeriden gelen tehditlerin sonucu olacak

Bir raporda , 2025 yılına kadar önemli siber olayların yarısından fazlasının yetenek eksikliğinden veya insan hatasından kaynaklanacağı öngörülüyor. Basitçe söylemek gerekirse, birçok kuruluş çalışanlarını iyi siber güvenlik uygulamaları konusunda yeterince eğitmemiştir. İçeriden öğrenilen risk halihazırda veri ihlallerinin ve sızıntılarının önde gelen nedenlerinden biridir.

2024 yılında siber güvenlik eğitim ve öğretimine yönelik daha güçlü bir baskı olmazsa, yetersiz eğitim ve kurum içi risk yönetimi süreçlerinin doğrudan sonucu olarak siber olaylarda büyük bir sıçrama görebiliriz. Güvenlik liderleri, siber güvenlik programları oluştururken çalışan yönetimini de dahil etmeyi düşünmeli ve yetersiz eğitimli çalışanların karşılaşabileceği potansiyel risklere ilişkin daha fazla görünürlük sağlamalıdır.

Siber güvenlik iş gücü yeteneğinin eksikliği daha fazla güvenlik açığına yol açacak

Bir araştırmaya göre siber güvenlik iş gücü açığı 2023 sonlarında 4 milyona ulaştı ve bir önceki yıla göre yaklaşık %10 artış gösterdi. Kıtlık, ekonomik belirsizlik, bütçe kesintileri ve teknolojik işten çıkarmalar ile ortaya çıkan tehditler, değişen tehdit ortamları ve yapay zekanın ilerlemesi nedeniyle artan talep gibi çeşitli nedenlerin bir sonucudur.

Pek çok güvenlik ekibinin personeli ciddi anlamda yetersiz; bu da kuruluşların siber olaylara yeterince müdahale etme konusunda yetersiz donanıma sahip veya hazırlıksız olabileceği anlamına geliyor. Çoğu durumda siber güvenlik, işletmelerde kesilen ilk ekiplerden biri olmaya devam ediyor çünkü birçok şirket güvenli ve emniyetli sistemleri sürdürmenin iş açısından önemini henüz anlamıyor.

Ancak tek sorun personel sıkıntısı değil. Pek çok işletme, güvenlik ekipleri arasında da büyük bir beceri açığı yaşıyor; bu da, güvenlik programlarını yönetmek için doğru becerilere sahip nitelikli bireyler bulmakta zorlandıkları anlamına geliyor. 2024'te bu boşlukları dolduracak bireylerin işe alınması ve eğitilmesine yönelik önemli bir çaba olmazsa, yetenek eksikliğinden dolayı daha fazla siber saldırının meydana geldiğini görebiliriz.

Parolasız kimlik doğrulamanın kullanımı artmaya başlayacak

Çalınan kimlik bilgilerinin ve kimlik avı saldırılarının 2023'teki önde gelen saldırı vektörleri olduğu ortaya çıktı. Bu, siber suçların, sistemlere yetkisiz erişim elde etmek için kötü amaçlı yazılım ve bilgisayar korsanlığı kullanmaktan uzaklaşıp, bu yöntemleri kullanmaya yöneldiği anlamına geliyor. geçerli kimlik bilgilerini çalmak.

Şu anda, çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) gibi yöntemler, ikinci bir doğrulama biçimi gerektirerek kimlik bilgilerinin çalınması durumlarıyla mücadele etmek için kullanılıyor. Hâlâ çok etkili olsa da, 2024'te daha fazla çevrimiçi hizmetin şifresiz kimlik doğrulama yöntemlerinde daha da güvenli seçenekleri benimsemeye başladığını görebiliriz. Buna şunlar dahildir:

Tek kullanımlık şifreler (OTP) veya zamana dayalı tek kullanımlık şifreler (TOTP)

Üçüncü taraf kimlik doğrulama uygulamaları

Biyometrik tarama

Geçiş anahtarları

Açık anahtar şifrelemesi

Hesaplara veya sistemlere erişimi korumaya yönelik geleneksel kullanıcı adı ve şifre kombinasyonu çoktan geride kaldı; Parolasız çözümlerin kullanılması, insanların parolalarını hatırlama ihtiyacını hızla ortadan kaldıracak ve cihazların kilidini açmanın veya hesaplarda oturum açmanın daha sorunsuz ve güvenli bir yolunu oluşturacaktır.

Daha fazla teşvik temelli siber güvenlik programı ülke çapında daha iyi güvenliğe yol açacak

Siber güvenlik programlarının benimsenmesi, son yıllardaki hızlı gelişmelere rağmen yavaş bir süreç olmuştur. İster anlayış eksikliği ister önceliklendirme eksikliği olsun, bütçe kesintileri veya işten çıkarmalar söz konusu olduğunda siber güvenlik programları genellikle ilk sırada yer alıyor. Küçük ve orta ölçekli şirketler, büyük kuruluşlarla karşılaştırıldığında veri ihlali maliyetlerinde genellikle en az %20'lik bir artış görse de çoğu kuruluş siber güvenliği henüz bir iş zorunluluğu olarak görmüyor.

Asgari bir güvenlik standardı oluşturmak üzere ülke çapında bir yasa çıkana kadar, siber güvenliğe yönelik gönüllü teşvik programları sunmak, sürecin hızlı bir şekilde başlatılmasına yardımcı olabilir. Yakında daha fazla devletin, ülke çapında ve küresel olarak daha güçlü bir siber güvenlik oluşturmak için kapsamlı bir çaba olarak aynı yolu takip ettiğini görebiliriz.


Gelişmelerimizden haberdar olmak ve fırsatlarımızdan faydalanmak için; bültenimize abone olmayı ve bizi takip etmeyi unutmayın!


İlgili İçerik
Duyurular

Nöropazarlamayla Duygulara Fısılda

Yeni sezonunun ikinci webinarı olan "Nöropazarlamayla Duygulara Fısılda" konulu webinarımız,15 Kasım Cuma Günü gerçekleşecek.

selen guvenc Kasım 11

Black Friday 2024: Satın Alma Eğilimleri ve Satış Tahminleri

Black Friday 2024 yılı için yapılan tahminler, küresel çapta ve Türkiye özelinde tüketici davranışlarının dijitalleşme, mobil alışveriş ve sürdürülebilirlik gibi trendlerle şekillendiğini ortaya koyuyor.

selen guvenc Kasım 8

Google'ın Yeni CrUX Vis Aracı ile Performans Analizi ve Core Web Vitals Optimizasyonu

Google, kullanıcı deneyimi performansını izleme ve geliştirme konularında devrim niteliğinde bir araç olan CrUX Vis’i tanıttı.

selen guvenc Kasım 8

Mobildev ile Black Friday Döneminde Etkili SMS Kampanyaları: Müşterilerinizle Güçlü Bağlantılar Kurun

Black Friday döneminde tüketicilerin dikkati birçok kanal tarafından çekilmeye çalışılırken, markaların öne çıkmak ve müşterileriyle etkili bir bağ kurmak için doğru iletişim stratejilerini kullanmaları gerekiyor.

selen guvenc Kasım 8

Ticimax E-Ticaret Sohbetleri'nin Kayseri Etkinliğinde Buluşuyoruz!

19 Kasım Salı Günü Kayseri’de düzenlenecek olan ‘E-Ticarette Başarılı Olmanın Yolları’ konulu etkinlikte, şirketimizin Satış ve Pazarlama Müdürü Vedat Aybar, SMS Pazarlama ve İzin Yönetimine dair bilgi ve tecrübelerini sizlerle paylaşacak.

selen guvenc Kasım 8

Google Ads 11 Yıldan Eski Verileri Kaldırıyor

13 Kasım 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek olan bu değişiklik, kullanıcı gizliliğini artırmak ve veri yönetim süreçlerini daha etkin hale getirmek için yapılıyor.

selen guvenc Kasım 8

Bültene Üye Ol

İşinizi geliştirmenize katkı sağlayacak, başarılı örnekleri, sektörel gelişmeleri ve kampanyaları kaçırmayın.